ENDOBRONŞİYAL SARMALLAR

Endobronşiyal Sarmallar Nedir?

Endobronşiyal Sarmallar süper -elastik-şekil hafızalı, nikel ve titanyum içeren bir metal olan nitinolden yapılmış steril, kalıcı tıbbi implantlardır. Nitinol sıklıkla kardiyak stentler ve kemik ankorları gibi diğer tıbbi implantlarda kullanılır. Her sarmal, keskin uç olmayacak şekilde, her telin ucunda bir top bulunan, sarmal şeklinde (çift-halka) oluşturulmuştur. Sarmallar, farklı hastalardaki havayolu boyutlarına uyacak şekilde farklı boylarda mevcuttur.

Endobronşiyel sarmallarla tedavi, şiddetli amfizem olan ve ilaç almasına rağmen artan nefessizlik hissinden yakınan hastalar için uygun olabilir. Tedavinin gerçekleşebilmesinden önce bazı ön incelemeler yapılır. Bunlar arasında akciğer işlev testleri, egzersiz kapasitesi testi, görüntüleme prosedürleri (BT taramaları ve isteğe bağlı röntgen) ve tanısal bronkoskopi yer alabilir. Rehabilitasyon ve idame egzersiziyle yapabildiğiniz en iyisini yapmalı ve aynı zamanda sigara içmeyi bırakmalısınız. Doktorunuz, Sarmalların sizin için uygun olup olmadığını ve tedaviden görebileceğiniz yararların sizinle görüşücektir.

İlaçlar, oksijen tedavisi, özel egzersizler ve pulmoner rehabilitasyon, amfizemden kaynaklanan belirtileri rahatlatmaz hale geldiğinde KOAH ile yaşamak için ileri girişimler, yeni seçenekler sağlayabilir.

 

Endobronşiyal Sarmallar Nasil Çalişir?

Endobronşiyal sarmallar akciğerin hasarlı havayollarına kalıcı olarak implante edilir. Sarmallar, biraraya gelip hasarlı akciğer dokusunu sıkıştırarak, elastik geri tepmeyi artırıp, soluk alıp verme döngüsünde akciğerin daha etkin biçimde Kasılmasına olanak sağlar. Sarmalların benzersiz şekli, hasta soluk verdiğinde çökebilen küçük havayollarının (doku hasarının sonucu olarak) açık kalmasına yardımcı olur. Bu eylem, havayı akciğerin daha sağlıklı bölümlerine yönlendirirken, hava tutulmasını ve hiperinflasyonu azaltır.

Endobronşiyal Sarmal İşlemi Nasil Gerçekleştirilir?

Hekiminizin dikkatli taraması ve sizin işleme devam vermenizin ardından, ilk endobronşiyal sarmal işleminiz planlanacaktır. Endobronşiyal sarmallar tedavi genellikle, her bir akciğer için bir işlem olmak üzere iki işlemle gerçekleştirilir.

İşlem günü, hastanenin Girişimsel Bronkoskopi bölümüne giriş yapacaksınız.

Hastane personeli, standart hastane uygulamasına göre sizin Endobronşiyal

sarmal prosedürü için hazırlayacak. Sarmal işleminin siz uyurken gerçekleşebilmesi

için genel anestezi alacaksınız.

Her bir sarmal özel olarak tasarlanmış tıbbi aletler kullanılarak geçici olarak düzleştirilir. Düzleştirildikten sonra, sarmal bir bronkoskop ve kateter kullanılarak boğazınızdan aşağıya geçirilir. Hekim, kateteri akciğerinizin en yüksek miktarda doku hasarı olan bölgesine yönlendirir. Hekiminiz yeterince sarmal implante edilene kadar, sarmalları birer birer implante edecektir. Alacağınız sarmalların kesin sayısına hekiminiz işlem sırasında karar verecektir.

Prosedür bittikten sonra, verilen tüm ilaçların etkisi yeterince geçene ve güvenle yutkunabilmenize kadar, bir ila iki saat izlem için bir gözlem alanına alınacaksınız. Genellikle, işlemden dört saat sonra, sarmalların implantasyonun ardından yerinden oynamadığına emin olmak amacıyla bir röntgen çekilir. Gözlem süresince, hekiminiz, hastaneden taburcu olmanızdan önce çökmüş akciğer kanıtı olmadığından emin olmak için kontrol edecektir. Yerel protokollere bağlı olarak bazı hastaneler birkaç gün gözlem süresinde bulunabilir

 

Sarmal İşleminin Ardindan Neler Olmasi Beklenir?

Bazı hastalar işlemden sonra bir ila iki gün az miktarda koyu kahverengi kanı öksürükle çıkarabilir. Bu beklenen bir durumdur ve paniğe yol açılmamalıdır.

Ancak, balgamda sürekli parlak kırmızı kan mevcutsa, hemen implante eden doktorunuzla iletişim kurun. Vücut sıcaklığında artma, üşüme hissi ve sürekli öksürük yaşıyorsanız pnömoni, solunum yolu enfeksiyonu ve bir KOAH alevlenmesi başlangıcı ihtimallerini elemek için implante eden doktorunuza durumu hemen bildirilmelidir.

 

Hastaneden taburcu olma talimatları arasında, ilaçlarınız, aktivite, sigarayı bırakma, olası pulmoner rehebilitasyon ve ikinci işlemin planlaması yer almalıdır. Genellikle ikinci işlem, ilk sarmal işleminden 1-3 ay sonra gerçekleştirilir.

 

Sarmal İşleminin Riskleri Nelerdir?

Her tıbbi işlemde olduğu gibi, endobronşiyal sarmal tedavisi ve bronskoskopi prosedürü ile ilişkili riskler ve komplikasyonlar mevcuttur. Bazı hastalar, işlemden sonra bir kaç gün boyunca boğaz ağrısı, hafif öksürük, hışıltılı solunum, ateş spazm, düzensiz kalp atışı veya nefes darlığı yaşayabilir. Bazı hastalarda, sarmallar akciğerin yeniden modellenmesine yardımcı olurken geçici göğüs rahatsızlığı yaşayabilir veya öksürürken pembe renkli balgam veya küçük miktarlarda kan çıkarabilirler. Bazı hastalarda, genellikle standart tıbbi bakımla düzelen, kötüleşmiş KOAH belirtileri, pnömoni veya pnömoni benzeri belirtiler görülmüştür. Sık olmamakla birlikte, şiddetli solunum yolu enfeksiyonu, pnömotoraks, şiddetli hemoptizi (daha fazla miktarda kan veya kanlı mukusun öksürükle çıkması) veya ölümle sonuçlanabilen solunum yetmezliği gibi şiddetli sorunlar ortaya çıkabilir. Diğer tıbbi işlemlerde oldu gibi sarmal implant işleminizin ardından herhangi bir olağan dışı solunumsal belirti (göğüs ağrısı, soluk alıp vermede zorlanma, öksürükle kan gelmesi ve boynunuzun ve/veya yüzünüzün şişmesi gibi) yaşarsanız, doktorunuzla irtibat kurmalısınız.

Doktorunuz, Sarmallarla endoskopik tedavinin hem risklerini hem de avantajlarını size anlatacaktır.

 

Sarmal İşleminin Yararlari Nelerdir?

Sarmalların, heterojen ve/veya homojen amfizem olan hastalarda etkili ve güvenli olduğu gösterilmiştir. her iki akciğer endobronşiyal sarmallarla tedavi edilen birçok hasta, yaşam kalitesi, akciğer işlevi ve egzersiz kapasitesinde iyileşme yaşanmıştır. Sonuçlarınız, durumunuza ve aldığınız tedaviye göre farklı olabilir.

× NAsıl Yardımcı Olabilirim